Raiiinbow.blogg.se

Normal? what is that?

Hela boken!

Kategori: Allmänt, Min bok, psykisk ohälsa och annat

Hej

vi är två tjejer ifrån Grillska gymnasiet i Eskilstuna som driver företaget Psykisk ohälsa UF där vi skall försöka att sprida viktiga fakta om psykisk ohälsa och hur man kan underlätta som medberoende och anhörig! I denna bok kan man även hitta inspiration och telefonnummer till hjälplinjer 24 timmar om dygnet. Allt för att det skall bli bättre eller underlätta!                          

Ifall du vill prata med oss som skrivit boken eller bara få kontakt med oss så kan man nå oss på våran instagram: Psykiskohalsauf_ vi skulle verkligen uppskatta din respons på boken och höra om den hjälpt dig/er på något vis!      

Psykisk ohälsa

Grov depression/självskada/självmordstankar/ångest

Syns jag? Finns jag? Varför? Hur? När?

Tusentals ord och tankar går ständigt igenom ditt huvud varje dag, glada som tragiska, de tar aldrig slut. Alla upplever det olika! Vissa gladare än andra och vissa ledsnare än andra.

Depression är mycket vanligt och cirka 1,5 miljoner människor i Sverige lider utav det och siffran stiger dag för dag. På 80 talet så var det endast 9 % utav tjejerna och 4 % utav killarna som hade symptomen på depression men 2005 så var det 30 % utav tjejerna och 14 % utav killarna som hade symptomen på depression så procenten ökar kraftigt för varje årtionde.

 Den åldersgrupp som är mest drabbad utav depression är åldrarna 16-24. Depression kan utvecklas efter en massa saker! Här är några exempel Stress, att förlora någon på olika sätt, negativt tankesätt, mobbning, för drastiska händelser som flytt, skilsmässa O.S.V. Hand i hand med depression så kommer oftast självskadebeteende och ångest! När du har en depression så finns det oftast massor utav tankar i ens huvud och på grund utav det så bildas det en ångest. Var tredje person har ett problem med självskada och alla dessa personer har oftast även en depression. Självskada kan utövas på flera olika sätt! Självskada kan vara 

1.      Vassa föremål att skada sig med (skära sig)

2.      Att slå sig själv tills man blir helt blåslagen

3.      Dra ut hår

4.      Svälta sig under en längre tid

5.      Ge sig själv andnöd genom att strypa sig själv

6.      Riva upp sitt skin med sina naglar

7.      Bita sig själv

Självskada är allt som kan göra dig illa med mening det är varje sak som du gör när du skadar dig själv med flit. Man vet att när ens depression gör dig så mentalt illa att du börjar skada dig själv så har det gått väldigt långt och du bör söka hjälp omedelbart eller ta kontakt med en vuxen som kan hjälpa dig! Innan det blir värre/försent! Det kan även i vissa fall räcka med kontakt med en kurator! När du är så pass deprimerad att du tar det stora steget och faktiskt fysiskt skadar dig själv så leder det i många fall till att man får självmordstankar! Den dagen du ens får en liten tanke på det så SÖK HJÄLP! För det kan eskalera och inom en vecka så kan det ha blivit 1000 gånger värre och dina tankar kan ha blivit till ett mer seriöst scenario och dina tankar kan bli till planering för att faktiskt avsluta ditt liv! Nästan varje människa i varje samhälle som finns förstår inte allvaret utav en psykisk sjuk människa!  När man frågar varför en person har skadat sig själv och faktiskt utsatt sig för detta så brukar jag/ de flest bara få svaret att de ville känna något! När man är så djupt in i en depression så kan man få känslan utav att man inte känner något längre och med det menas, du är inte lycklig, ledsen eller något där emellan! Du har alltså inga känslor enligt dig! Och då för att få känna något så kan det var en skön känsla när man just i den stunden skadar sig! Samtidigt som du straffar dig själv och ärrar dig för livet bara för det! Det är en skön känsla för stunden men när du ser tillbaka på dina ärr kanske 10 år senare så känns det inte lika bra längre!

 

Konsekvenser till självskadebeteende

När man har ett självskadebeteende och skadar sig själv så att det kommer blod då är det en stor risk att du kommer få ärr! Och desto djupare sår du skapar desto fulare och mer synligt ärr kommer du få! Det tar ett år för ärret att få sin slutliga’ ’look’’ eller vad man skall säga. Ett tillexempel skärsår som inte har blivit sytt kommer synas mer och bli ett fulare ärr.

Du kan få blodbrist beroende på hur ofta du gör detta och hur mycket blod du förlorar under en kort tid.

Infektionsrisken för såret är stort och blir såret infekterat så blir även ärret fulare i längden.

Du kommer att bli behandlad annorlunda på grund utav att just du har ärr och folk runt om inte förstår

När du skadar dig själv så är det oftast med orena saker och då förstoras infektionsrisken samt ditt immunförsvar blir sämre och du har större risk att bli sjuk.

När du skadar dig själv så förlorar huden elasticiteten och är inte lika tight just där och då kan inte huden fungera korrekt

Om skärsåret går igenom översta hudlagret (överhuden) så kommer det bli ett ärr! Och överhuden är lika tunn som 5 papper ungefär

När man skär sig själv så fungerar huden precis som vid en brännskada

 

 

Hej! Jag kan inte komma in och jobba idag, för jag är psykisk sjuk!

Det är bara sjukt att samhället inte har fattar riskerna med psykisk ohälsa och att man alla dagar inte har orken till att jobba/ gå till skolan! Då blir man kallad lat men du är inte lat! Det är din psykiska ohälsa som får dig att må sådär och det är den som får dig att verka ”lat” du kan ha all vilja i hela världen men fortfarande inte klara av det bara för att du har en sjukdom/diagnos som stoppar dig ifrån det! Men som sagt DU är INTE lat DU är SJUK! Att just lida utav psykisk ohälsa i alla former gör så att du inte kan genomföra en del saker som krävs i vardagen att laga mat eller duscha kan vara en utav det svåraste sakerna i världen. Och att orka med att jobba då det inte går ihop! Du kan vara sjuk i flera månader och även år! Samhällena behöver se allvaret i detta och vakna upp! De behöver se att livet inte är en dans på rosor och att folk faktiskt mår så dåligt att de inte ens vill vakna på morgonen! Alla förtjänar chansen att få lämna arbetet/ skolan när man lider utav en depression och sedan få komma tillbaka när man utav en LÄKARE har blivit friskförklarad!

Så här är några enkla saker som just du kan göra för att hjälpa någon i din närvaro med sin hälsa

1.      Pressa dem inte att berätta vad som är fel!

2.      Gör saker med dem som båda tycker om

3.      Se till att skratta tillsammans

4.      Spendera tid med varandra!

5.      Du skall veta att den här personer är väldigt instabil och har starka känslor som kan bli extrema

6.      LYSSNA alltid vad de än har att säga!

 

Det här är några tips och saker DU kan göra ifall du lider utav depression/generell ångest!

1.      Ringa till bris på deras nummer 116 111 Där får du en telefon kontakt dygnet runt! De gör allt som de kan för att hjälpa dig och prata dig ur jobbiga stunder! I mitt fall så har Bris hjälpt mig många gånger

2.       På http://www.bup.se/ kan du hitta kontakt till kurator samt annat! Det här kan vara svårt att göra själv beroende på ålder så fråga de på bris om hjälp ifall du inte vill prata med någon vuxen runt om dig!  

3.      Umgås med Djur de gör människan lyckligare och tvingar nästan människan till att göra saker mer än att sitta i sängen.

4.      Hitta en hobby som tvingar dig att gå ut/ röra på dig och se andra

5.      Ta dig till skolan

6.      Rita, Spela musik, Lyssna på musik! Få ut känslorna genom musik eller på papper!

7.       Ta kontakt med Ungdomsmottagningen du kan ringa dit och få en tid inbokad. Om du skriver in detta i en ny flik på datorn (http://www.umo.se/Ungdomsmottagningar/) så får du fram alla ungdomsmottagningar som finns i Sverige och så kan du även då kolla ifall det finns en mottagning där du bor.

8.       Hitta någon form utav ventilations punkt som inte drabbar dig på ett negativt sätt! 

 
 
 

Saker du som lider utav psykisk ohälsa/ depression bör veta om/tänka på

 

Just nu så kanske du tänker att det inte kommer bli bättre, det kommer bara bli sämre, det finns ingen mening med något längre!

Då är det viktig för dig att veta ett par saker!

DU är inte ensam! Det finns flera tusen som går igenom samma saker och känner samma känslor som just DU gör! Ensam är det sista du är! Även om du inte ser det eller kanske hör det så ÄR du omtyckt! Du ÄR älskad! Även om det känns som det! Så är du verkligen inte Ensam! Det finns fler som känner såhär.

Du kommer inte känna såhär för alltid! Även om du mått som att du är på botten i flera år så kommer det en vändningspunkt i ditt liv! Garanterat! Det kanske inte kommer idag eller nästa vecka men en dag kommer ditt liv vända emot det bättre, Saker du inte tyckte var kul förut kommer att komma tillbaka till dig! Att gå till skolan kanske kommer bli en rolig sak igen eller att umgås med vänner. Allt blir bättre! Som min pappa alltid säger/sa’’ Smärta försvinner stolthet består’’ 

Du måste inse att skada dig själv ger dig bara mer problem! Det löser Ingenting! Detta kan göra saker värre! Absolut INGET bra följer med ett självskadebeteende. Du kommer ångra dig! Tro mig när du läser detta för jag vet detta utav egen erfarenhet! INGET löser sig eller blir bättre genom självskada! INGET!

Du måste ta hjälpen du erbjuds! Även om det känns meningslöst så kan det hjälpa dig! Det är till och med framsteg ifall du får 1% hjälp! Det är bättre än ingen hjälp alls! De som jobbar på kliniker där du kan få hjälp jobbar inte där bara för att få pengar! De jobbar där för att de faktiskt VILL hjälpa dig! De vill göra en skillnad i ditt liv och hjälpa dig! Vi tror på dig
 

KOMMENTARER:

  • Anna säger:
    2017-07-21 | 10:06:20

    Hej tjejer!
    Jag tycker ni har gjort ett fantastiskt jobb!!! Era texter är jättebra.
    Lycka till i fortsättningen.
    Kramar

Kommentera inlägget här: